Taken van het Fairtrade Platform

Het Fair Trade Platform Venray, waarin veel geledingen uit Venray vertegenwoordigd zijn:

 • denkt (en werkt waar mogelijk) mee met de werkgroep die de campagne uitvoert,
 • geeft gevraagd en ongevraagd advies,
 • tracht het draagvlak van de campagne te vergroten.

Het platform bestaat uit ongeveer 30 leden die op persoonlijke titel deelnemen. Zowel belangstellende individuen als mensen uit verschillende geledingen van de Venrayse samenleving. Het platform zoekt nog uitbreiding.
De volledige namenlijst van alle Platformleden vind u hier: namen platformleden2021

De vergadering van woensdag 22 maart 2016

Deze vergadering werd gehouden bij Supermarkt plus van Dijck in Landweert. Guido van Dijck liet via een aantal filmpjes zien hoe zij op een aantal manieren Fairtrade in de winkel toepassen, en hoe de Plus zich landelijk inzet.
De vergadering betrof verder de voorbereidingen voor de Fairtrade dag op zaterdag 7 mei, de Fairtrade promotie in de Venrayse supermarkten, en de ontwikkelingen voor samenwerking met het Raayland, basisscholen en verengingen en clubs.

De vergadering van woensdag 12 oktober 2015

Voor deze vergadering waren we door schoonmaakbedrijf Propers en scholingsbedrijf De Werkvloer uitgenodigd op locatie. Patrick Arts vertelde hoe hij op een aantal manieren Maatschappelijk verantwoord onderneemt. Hij besteedt in dit kader vooral energie voor het milieu en mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt moeten overbruggen. In de vergadering werd verder de stand van zaken vanuit de werkgroep gedeeld en het jaarplan 2015-2016 doorgenomen. Aan het eind van de vergadering bekeken we de documentaire film van Marijn Poels over een reis van Jan Fleurkens naar zijn project in Ghana.

De vergadering van woensdag 15 april 2015

Deze vergadering werd gehouden bij het distributiecentrum van Sligro op bedrijventerrein ‘De Blakt’ in Venray.
Na een korte vergadering ter voorbereiding van 9 mei, kregen we een rondleiding door het bedrijf. Niet alleen een heel mooi en interessant bedrijf, maar wat vooral opviel waren de vele fairtrade producten die zij daar opgeslagen hebben en dagelijks distribueren.

De vergadering van 19 januari 2015

Hierin heeft Joop Kassemans van Venlo ons verteld over hun ervaringen. Voor het volledige verslag: Verlag platformbijeenkomst 19 januari 2015

De vergadering van Dinsdag 7 oktober 2014

 • Info over gang en stand van zaken rond fairtrade koffie in het algemeen
  en PURO koffie in het bijzonder met een inleiding door Paul van Lipzig.
 • De mogelijke toekostige activiteiten bedacht en besproken (verslag platformoverleg 7 okt).

  Maandag 28 april en 27 mei 2014

  Deze vergaderingen waren geweid aan de voorbereiding voor 10 mei en de evaluatie daarvan. Behalve het weer was iedereen tevreden over het verloop en er kwamen veel zinnige ideeën op tafel voor het vervolg.

  De vergadering van 20 januari 2014

  Deze avond is gesproken over

  • de Eerlijke winkelroute die binnenkort in Venray geïntroduceerd wordt,
  • de stand van zaken Fairtrade Gemeente campagne,
  • de activiteiten waarmee we op 10 mei de titel van Fairtrade Gemeente willen binnen halen.

  Lees hier het verslag van de gehele vergadering: verslag platformovereleg 20 januari.

  De vergadering van 23 september 2013

  De voornaamste constatering in deze vergadering was dat we zullen proberen om op 10 mei 2014, World Fairtrade Day, de titel van Fairtrade Gemeente te krijgen.
  Zeker is al dat we diezelfde dag een Eerlijke Winkelroute zullen starten. Dit is een kaartje met 24 winkels die allen duurzaam bezig zijn, of Fairtradeof of tweedehands of biologisch. Er zijn ons al vele steden voorgegaan. Die zijn te zien op www.eerlijkwinkelen.nl.
  Lees hier het verslag van de gehele vergadering: Afspraken platform fairtrade Venray 23 september 2013

  De vergadering van 12 juni 2013

  In deze vergadering presenteerde Nora Badr haar onderzoeksrapport onder de jeugd van Venray.
  Een van de constateringen was dat de jeugd in Venray het begrip Fairtrade beter kende dan de gemiddelde Nederlander. Daartegenover stond wel dat de jeugd in Venray, ten onrechte, denkt dat fairtrade producten erg duur zijn.
  Dit rapport krijgt zeker een vervolg, met name op de aanbeveling om op school meer aandacht te geven aan Fairtrade. Zo wordt al gewerkt aan de voorbereiding om een lespakket samen te stellen.
  Lees hier het volledige verslag: nora sph onderzoeksrapport fairtrade 14-05-2013
  Lees hier het verslag van de gehele vergadering: verslag platform fairtrade vergadering van 12 juni 2013

  De vergadering van 18 februari 2013

  Een paar onderwerpen die aan de orde waren:

  • Jan Fleurkens heeft uitleg gegeven over de criteria waaraan producenten en leveranciers van fairtrade producten moeten voldoen,
  • Stand van zaken op dit moment. Op dit moment hebben we zoveel media aandacht gegenereerd, dat we aan het vijfde criterium van de landelijke vereniging voldoen. Daarmee voldoen we al aan twee van de vijf criteria.
  • Plannen en ideeën voor 2013. We zullen o.a. actief deelnemen aan de internationale vrouwendag bij EVA op 8 maart, de World Fairtrade Day op 11 mei en op 15 juli op de jaarmarkt.

  Lees hier het volledige verslag: afspraken platform faitrade Venray 18 januari 2013