Fairtrade

Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. Via eerlijke handel kunnen wij in Nederland genieten van een eerlijk product zoals koffie, thee, chocolade of een glas wijn, en tegelijkertijd ontvangen de producenten in ontwikkelingslanden een leefbaar loon.
Maar fairtrade is meer dan dat. Het zegt ook iets over de wijze van produceren. Zo gelden er strenge milieu-eisen en worden de mensenrechten nageleefd. Verder is de samenwerking tussen boeren en arbeiders van belang. Want samen hebben zij een betere positie dan alleen.

Garantie
Maar hoe weet ik nu zeker dat mijn koffie wel voldoet aan die eisen? Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade biedt die garantie. Dit onafhankelijke keurmerk werd in 1988 in Nederland opgericht op verzoek van Mexicaanse koffieboeren. Mede oprichter was pater Frans van der Hoff, geboren in de Rips bij Venray. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen.

Is Fairtrade echt eerlijk?
Met enige regelmaat verschijnen er kritische artikelen over Fairtrade. Is Fairtrade wel echt eerlijk? Komt het geld wel bij de boeren terecht? Gaat er niet te veel geld naar Max Havelaar? Allemaal terechte vragen die Stichting Max Havelaar zeer serieus neemt. Max Havelaar is volledig transparant over de inkomsten en uitgaven.

De extra premie die fair trade boerencoöperaties en – producenten krijgen, ontvangen ze direct van de bedrijven die de fair trade producten bij hen inkopen. In 2020 was dit een bedrag van 7,7 miljoen Euro. De premie staat geheel los van de inkomsten van Max Havelaar.

handel in fairtrade
Max Havelaar is een keurmerk, geen fabrikant of handelaar
Een veel voorkomende gedachte is dat Max Havelaar een merk is en eigen producten zoals koffie op de markt brengt. Dat is niet het geval. Stichting Max Havelaar produceert of verkoopt zelf helemaal niets. Max Havelaar is een keurmerk dat bedrijven op hun product mogen zetten als dat volgens fair trade principes geproduceerd is. De consument kan een fair trade product zo gemakkelijk herkennen aan het Max Havelaar keurmerk. In Nederland vind je het keurmerk terug op meer dan 250 verschillende producten, zoals thee, chocolade, wijn, suiker, rijst, allerlei soorten fruit, ijs, katoen en zelfs op bloemen. Maar ook in het buitenland kom je het keurmerk tegen, vaak onder de naam Fairtrade.

Wil je lezen wat de landelijke vereniging van Fairtrade Geemeenten erover geschreven heeft?: Klik dan hier

Naast het Max Havelaar logo geven meer logo’s fairtrade artikelen aan:


max havelaar

fto

wfto

logo wereldwinkel

Naturland-260x300

Bio-Equitable-x300