Ruim 3 jaar geleden begon het Fairtradeplatform Venray de Fairtrade- gemeenteactie. Sindsdien zijn een groot aantal winkels, horecagelegenheden en bedrijven/organisaties benaderd met de vraag Fairtrade producten te gaan verkopen of gebruiken.

Ook verkoop van duurzame producten zoals Made-by kleding of biologische producten werd gestimuleerd. Bedrijven die Fairtrade/duurzame producten verkopen of gebruiken worden door een van de wethouders of de burgemeester met het Venrayse Fairtrade handje gewaardeerd.

Op dit moment sieren 64 handjes de voordeur van evenzoveel ondernemingen. Tijdens de Fairtrade week begin november werd de etalage van het pand van de familie Thomassen in de Grotestraat opgesierd door een groot aantal van deze handjes.

Het publiek mocht raden hoeveel handjes op dit moment in omloop zijn. Sies Liebrand kwam het dichtst bij het juiste getal hij schatte 62 en won daarmee het fairtradeverrassingspakket. Wethouder Jan Loonen noemde een aantal van 100. Misschien zat hij wel dichter bij het juiste aantal, want wellicht is een aantal ondernemingen dat Fairtrade verkopen of gebruiken nog niet bekend.

Het Fairtrade Platform roept ondernemers die denken aan de criteria te voldoen of overwegen over te schakelen op fairtrade zich te melden. Dan kan het aantal van Jan Loonen een volgende streefgetal worden. Op naar de honderd fairtrade handjes!

Op onderstaande foto is te zien hoe Sies Librand de prijs krijgt. En omdat het Sinterklaastijd is, hielpen de zwarte pieten een handje mee.

prijsuit-reiking