Verrassende uitkomst onderzoek prijzen fairtrade artikelen in supermarkten

Bij alle Venrayse supermarkten zijn de prijzen van een tiental fairtrade producten vergeleken met de prijzen van evenzoveel niet-fairtrade producten.
De uitkomst van dit onderzoek is ronduit verrassend te noemen:
– In niet meer dan de helft van de metingen (52%) zijn de fairtrade producten het duurste, en
– Bij 17 % van de metingen zijn de fairtrade producten zelfs het goedkoopste.
Fairtrade producten zijn dus echt niet altijd het duurst.

De aanleiding voor dit onderzoek van de werkgroep Fairtrade Venray was tweeledig
– Uit eerder onderzoek dit jaar, gedaan door Nora Badr, studente aan het Raayland) was gebleken dat VMBO-leerlingen in Venray het idee hebben dat ze voor fairtrade producten een te hoge prijs moeten betalen.
– Tijdens promotieactiviteiten hoorden de leden van het Fairtrade Platform regelmatig dat fairtrade artikelen veel duurder zijn dan andere producten. Feitenmateriaal om dit te weerleggen was niet beschikbaar.
Dan wil je gewoon weten hoe het feitelijk zit. Daarom besloot het Fairtrade Platform Venray tot een vergelijkend onderzoek in alle Venrayse supermarkten.
Binnen deze supermarkten werden, voor zover aanwezig, de prijzen genoteerd van een tiental veel gebruikte producten: thee, koffie, chocolade, rijst,rietsuiker, ijs, wijn, vruchtensappen en vers fruit. De prijs daarvan werd vergeleken met de prijs van vergelijkbare producten die niet het fairtrade keurmerk hebben.

Het aanbod van fairtrade artikelen in de Venrayse supermarkten verschilt aanzienlijk. Het onderzoek richtte zich als gezegd op veelgebruikte producten. Soms waren die in het geheel niet in de winkel te vinden en soms ook had de supermarkt veel meer te bieden dan alleen het onderzochte deelassortiment.
De vestigingen van Aldi hebben geen fairtrade in hun assortiment. Bij Coöp. en C1000 zijn weinig fairtrade producten te vinden. Daarentegen hebben – in deze volgorde – de Plus, Albert Heijn en de EMTE het grootste aanbod aan fairtrade artikelen.

In 2014 hoopt de werkgroep Fairtrade Venray de titel Fairtrade Gemeente binnen te halen. Voor de titel van Fairtrade Gemeente moeten er in Venray 6 supermarkten zijn met een grote variatie in hun aanbod aan airtrade producten, waaronder versproducten. Daarbij constateert de werkgroep dat op dit moment slechts één supermarkt aan alle criteria voldoet (Plus is de enige die ook de vereiste fairtrade versproducten heeft).

Lees het volledige rapport: Fairtradenietduur in Venray