Wethouder Anne Thielen beloont weer 5 ondernemers met een fairtrade handje.

Iets later dan in de fairtrade week, vanwege corona, laat Anne Thielen zien dat Fairtrade echt leeft in Venray. Twee keer per jaar plakt een lid van het College van B&W van Venray een fairtrade handje op de deur van ondernemers die fairtrade producten verkopen of fairtrade koffie en thee voor klanten schenken. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen.

In Nederland zijn momenteel 89 fairtrade gemeenten actief waarvan Venray er sinds 2014 een is. In een fairtrade gemeente is het gemeentebestuur actief promotor en gebruiker van fairtrade producten. Er zijn ook een groot aantal fairtrade verkooppunten zoals Wereldwinkel, supermarkten en horecagelegenheden. Ook zijn er organisaties en bedrijven die intern fairtrade producten gebruiken of anderszins duurzaamheid actief

Deze week ging wethouder Anne Thielen met leden van de werkgroep Fairtrade Venray op stap langs vijf heel verschillende ondernemers. Zij plakte het Venrays fairtrade handje op de toegangsdeur zodat hun betrokkenheid bij Fairtrade zichtbaar wordt. Als eerste werd het filiaal van Jan Linders bezocht. Jan Linders is o.a. door actieve druk van de Venrayse fairtrade werkgroep overgegaan naar de verkoop van fairtrade bananen, naast een aantal andere fairtrade producten. Makelaardij Peelrand schenkt evenals het bedrijfskundig- en financieel adviesbureau Claassen, Moolenbeek& Partnersvan Bart Lemmen voor haar bezoekers ook fairtrade koffie en thee. De natuurwinkel van Vivara in de Grotestraat werd met een handje vereerd. Daar wordt niet alleen fairtrade geschonken maar ook op veel andere manieren aan een verduurzaming van onze wereld gewerkt. Tenslotte ontving Gijs Schapendonk voor proeflokaal Goesting het fairtrade handje omdat je daar niet alleen fairtrade koffie en thee kan drinken maar ook fairtrade Mongozobier.
Tot nu toe hebben de leden van het Venrays college al meer dan 90 Venrayse ondernemers beloond met het fairtrade handje en voor het eind van dit jaar staan weer nieuwe organisaties op de agenda. Dit laat zien dat Fairtrade leeft in Venray en dat ieder die eerlijke handel een goed hart toedraagt ook daadwerkelijk actie kan ondernemen.