Ook het gemeentehuis ontving in juli de Fairtrade sticker.
Op initiatief van de werkgroep Fairtrade Venray hebben veel ondernemingen de afgelopen jaren een sticker gekregen waarmee duidelijk zichtbaar werd gemaakt dat het betreffende bedrijf door de verkoop of het gebruik van fairtrade producten meedeed aan de campagne.
Die stickers werden dan uitgereikt door de burgemeester of door een wethouder.
Op deze manier maakten men zowel naar binnen als buiten duidelijk dat ook mensen in een ontwikkelingsland recht hebben op een eerlijke prijs voor hun product.
Op 7 juli 2015 heeft de gemeente zelf dan ook een sticker gekregen. De werkgroep had de uitreiking van die sticker afhankelijk gemaakt van het gebruik van fairtrade theezakjes in de publieksruimten in het gemeentehuis. Om ook in 2015 aan de fairtradegemeentecriteria te voldoen was dit een voorwaarde.
Dat resultaat is er nu.
Als fairtrade gemeente wil men op die manier op het stadhuis het principe van fairtrade ook bij de bezoekers onder de aandacht brengen.

De gemeente zelf heeft in het eigen werkrestaurant al langer meerdere fairtrade producten en deze worden binnenkort nog aangevuld met fairtrade bananen en fairtrade wijnen. Binnen de huidige aanbestedingsvoorwaarden voor de cateraar worden dan het maximaal aantal fairtrade producten aangeboden aan het personeel en bezoekers. Ook bij een volgende aanbesteding voor de catering van het gemeentehuis wordt fairtrade opgenomen als een van voorwaarden waar de aanbieder zich aan moet houden.

De gemeentelijke vertegenwoordiger in de werkgroep Venray Fairtrade Gemeente is niet alleen actief binnen de gemeentelijke organisatie, maar neemt ook deel aan bijeenkomsten over fairtrade in de regio en bij bedrijven. Daarnaast heeft die functionaris contact met andere gemeenten die nog doende zijn om de de titel van fairtrade gemeente te behalen. In Limburg zijn tot nu toe – naast Venray – de gemeente Venlo en Sittard Geleen.
college toegesproken

hoofdrolspelers

sticker plakken

toehoorders