In januari ontving de Venrayse fairtradewerkgroep het juryrapport waarin deze verlenging aangekondigd werd. Iedere 2 jaar moet een fairtradegemeente aangeven hoe zij in de achterliggende periode aandacht heeft besteed aan de verbreiding van de fairtrade gedachte. Volgens de landelijke jury is de Venrayse werkgroep daar ruimschoots in geslaagd.

In het juryrapport sprongen 2 activiteiten er ruimschoots uit.                                             De rondgang, met een lid van het college van B&W, langs ondernemers om hen te belonen met het Venrayse fairtrade handje. De afgelopen 2 jaar werd zo bij 15 ondernemers/winkels een fairtrade handje op of naast de voordeur geplakt. Dit gebeurde bij 8 organisaties/ondernemers die binnen hun organisatie en voor bezoekers fairtrade producten gebruikten en bij 7 verkooppunten van eerlijke/duurzame producten, waarvan 3 horecaondernemingen.                              Zo is in Venray sinds 2014 op of naast meer dan 90 voordeuren een fairtrade handje verschenen.                                                                                                              Ook roemde de jury de koffie en thee actie in het Geijsterse bos. Daar werden wandelaars tijdens de afgelopen covidperiode 2maal bij de Willibroduskapel verrast met deze warme fairtrade drank.

Voor de komende 2 jaar verwacht de landelijke jury dat de werkgroep meer aandacht gaat besteden aan de scholen. Op dit moment is alleen de Petrus Bandenschool actief Fairtrade gebruiker en promotor.                                                                      Ook wees de jury op de mogelijkheid om kledingswinkels te stimuleren fairtrade kleding te gaan verkopen. Het aanbod hierin is groeiende en in Venray nog weinig bekend.

Dit was de 3de keer dat de titel werd verlengd. Voormalig burgemeester Hans Gilissen mocht in 1014 de Fairtrade gemeentetitel uit handen van de landelijke jury ontvangen. De fairtrade werkgroep gaat enthousiast de volgende periode in. Zij huldigt de gedachte dat eerlijke handel een goed hulpmiddel is om boeren en andere “producenten” in zich ontwikkelde landen aan een leefbaar inkomen te helpen Gelukkig raken steeds meer inwoners van Venray ook van deze gedachte overtuigd.

Op onderstaande foto ontvangt wethouder Chantal Nijkerk opnieuw het fairtradebord van de voltallige werkgroep.