OIF overvolle workshop

Tijdens het Open Innovatie Festival op 29 en 30 november organiseerde de werkgroep een proeverij van fair trade producten.
We kregen een prominente plaats toegewezen, midden in de hal, recht tegenover de ingang. Daardoor hebben veel mensen genoten van de producten die Truus Jenner had klaargemaakt.

OIF proeverijHet hoogtepunt was de Workshop op vrijdag 30 november van 16.00 tot 17.00 uur.

Tijdens een Lagerhuis Debat was het doel om te laten zien wat fairtrade betekent voor “zuidelijke” en voor Venrayse ondernemers.

Meer dan 30 mensen waren erop af gekomen. Stoelen moesten worden bijgesleept en enkelen hebben het zelfs moeten laten afweten omdat de ruimte te klein was

Joop Karremans van Fairtrade werkgroep Venlo gaf in het kort de betekenis van Fairtrade weer:

People( sociale rechtvaardigheid geen kinderarbeid) planet ( ruim aandacht voor milieu) en profijt ( gegarandeerd minimumprijs en de premie) In het fairtradeconcept is onderlinge samenwerking van kleine boeren etc. binnen coöperaties van essentieel belang.

Guido van Dijck van de PLUSmarkt vertelt over zijn betrokkenheid bij Fairtrade. Hij heeft meer dan 100 fairtradeproducten op zijn planken staan. Biedt alleen fairtrade bananen, levert de beste fairtrade wijn etc. Ziet dat zijn medewerkers ook steeds meer belangstelling hiervoor krijgen. Ziet een langzame groei, geeft aan dat het wel om kwaliteit gaat. Wil zich graag als de Fairtrade supermarkt in Venray profileren en volgens de aanwezigen lukt hem dat momenteel heel goed.

Op de stelling; iedereen is verplicht fairtrade artikelen te kopen volgt onder leiding van Sjef Keijzers een stevige discussie waarbij voorstanders het eerlijk en maatschappelijk verantwoord vinden en tegenstanders vooral voor keuzevrijheid zijn, andere zaken kunnen ook goed zijn.

Joop Karremans wijst na de discussie over het belang van de keurmerken

Hans Geurts, van de Fairtrade chocolademelk, laat zien en horen hoe hij als boer bezig is geweest om Fairtrade chocolademelk op de schappen te krijgen. Een moeilijk proces dat nu stil ligt. Daarnaast wijst hij op het belang van o.a. gereguleerde melkproductie hier in Europa, waardoor we boeren hier en daar de kans geven omdat we het zuiden niet overstromen met onze overtollige melk en voor beiden een eerlijke prijs garanderen. Hij strijdt hiervoor tot in Brussel.

Tijdens de discussie over de stelling dat de fairtradepremie alleen gebruikt mag worden voor productverbetering

Blijkt dat iedereen het wel belangrijk vindt dat hieraan gewerkt wordt maar vinden de tegenstanders dat je dit niet op kunt leggen omdat ook andere zaken, zoals verbetering van de leefomstandigheden, belangrijk zijn.

Joop Karremans wijst in dit verband op positieve gevolgen van productverbetering voor de prijs en dus het inkomen van de boer.

Jan Fleurkens, van het Mongozobier, heeft via een Belgische brouwerij Mongozobier op de markt gezet. Dit bier bevat tal van fairtrade ingrediënten Komt uit in 40 landen en wordt meer vanwege het concept ( bier met exotische smaken) gewaardeerd dan vanwege het fairtradegehalte. Ook in Venray is het in een aantal horecagelegenheden en supermarkten, naast de wereldwinkel, te koop.

Op de stelling over de zin van boycot van grote multinationale ondernemingen wordt en gereageerd met enerzijds de macht van de consument en anderzijds de ontwikkeling moet toch uit de ontwikkelingslanden zelf komen.

Joop Karremans wijst in dit verband nog op het verdwijnen van de Kiloknallers, de groene sinterklaasletters maar ook op de ontwikkelingen bij multinationals uit eigen belang richting duurzaamheid.

Nadat Jos Verhagen vervolgens aangeeft waar we momenteel staan met het Fairtrade Platform reikt Joop Karremans het fairtradepakket uit aan Brigitte Claessens als winnende debater.

Zeer tevreden over de boeiende bijeenkomst, de deskundige inbreng van Joop Karremans en de drie nieuwe aanmeldingen voor het Platform sluit Piet Kroft deze workshop onder dankzegging aan alle betrokken aanwezigen af.